BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ
Fen Edebiyat Fakültesi
Moleküler Biyoloji ve Genetik

 

Kalite

BÖLÜM LOGOSU

Bölüm Logosu için tıklayınız.

 

BÖLÜM MİSYON, VİZYON VE DEĞERLERİ

Başkent Üniversitesi'nin misyonu bilimin nesnelliğini benimseyen, ulusal bilince sahip, araştırıcı, sorgulayıcı, üretken, akla ve bilime saygılı, çözümleyici ve bütünleştirici düşünce yapısına sahip, insan ve çevre haklarına duyarlı, evrensel hukuka saygılı, yaratıcı ve yenilikçi, ayrıca Atatürk İlkelerine bağlı bireyler yetiştirmek; eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve bilimi yayma etkinlikleri aracılığıyla Türk toplumunun teknolojik, sosyo-ekonomik ve kültürel düzeyinin yükseltilmesine, insan sağlığının iyileştirilmesine, insan ve çevresel haklarının geliştirilmesi ve korunmasına, topluma hizmetin yaygınlaşmasına katkıda bulunmaktır.

Yaşam bilimlerinin tüm alanları temelde canlıları ve birbirleriyle olan ilişkilerini neden ve nasıl sorularıyla inceler. Moleküler Biyoloji ve Genetik, canlıları moleküler düzeyde yapısal ve işlevsel olarak inceleyen yaşam bilimi alanıdır. Başkent Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü?nün misyonu, ülkemizde ihtiyaç duyulan yüksek nitelikli, disiplinlerarası bakış açısını benimseyen, ulusal ve uluslararası düzeyde alanında yenilikçi ve öncü araştırmaların içerisinde yer alabilecek, rekabet gücü yüksek ve toplumsal ihtiyaçlara çözüm üretebilen mezunların yetiştirilmesidir.

Bu bağlamda Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nün Özgörevleri:

1) Moleküler biyoloji ve genetik alanında yüksek nitelikli akademik donanıma sahip,

2) ulusal ve uluslararası düzeyde alanında yenilikçi, rekabet gücü yüksek ve öncü araştırma geliştirme çalışmalarının içerisinde yer alabilecek, 

3) sorgulayıcı ve deneysel bakış açısına sahip ve disiplinlerarası bakış açısını benimseyen,

4) alan bilgisini sağlık, gıda, tarım alanlarında toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda teknolojik  süreçlere uyarlayabilen bireylerin yetiştirilmesine katkı sağlamaktır.

Bu bağlamda Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nün öğretim amaçları:

1) Moleküler Biyoloji ve Genetik alanlarındaki kavramsal ve deneysel problemleri bilimsel yöntemler ve araçlar doğrultusunda analiz edebilen, teorik bilgiyi kullanırken deneysel yaklaşım ve laboratuvar ilkelerini çözüm odaklı uygulayabilme becerisine sahip, yenilikçi ve öncü araştırmaların içerisinde yer alabilecek araştırmacılar yetiştirmek.

2) Disiplinler arası ve çok disiplinli yaklaşımları benimseyen, farklı mesleki eğitim almış kişilerle etkileşim içerisinde çalışabilecek yaşam bilimleri ile ilgili yenilikçi, eleştirel ve sorgulayıcı düşünce yapısına sahip bireyler yetiştirmek.

3) Mezunlarımızın farklı lisansüstü programlarda gereksinim duyacakları temel ve deneysel bilgi ile birlikte bilimsel bilgileri sunma, paylaşma ve tartışma konusunda gerekli yazılı ve sözlü ifade ve bilişim ve iletişim teknolojilerini etkinlikle kullanabilme becerilerinin aktarılması.

4) Toplumsal ve mesleki sorumluluklarının bilincinde, etik değerleri benimsemiş, ulusal ve uluslararası rekabet gücü yüksek ve eğitimini uygulamaya dönüştürerek sağlık, gıda ve tarım gibi alanlarda toplumsal ihtiyaçlara çözüm üretebilen mezunlar yetiştirmek.

Başkent Üniversitesi?nin vizyonu uluslararası bir marka olarak ileri sağlık uygulamalarının her alanında bilimsel üretime dayalı üst düzeyde öğretim yapan ve bunu çağdaş medeniyet çizgisinin üzerinde yer alma yolunda toplumsal katma değere dönüştürerek sunan bir yuva olmaktır.

Bu bağlamda, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü olarak vizyonumuz moleküler biyoloji ve genetik alanında bilgi ve bulguların sağlık ve toplum yararına uygulanabilmesi için fen bilimleri altyapısı ve bakış açısına sahip bireyler yetiştiren eğitim birimi olmaktır.

Mezunlarımızın, alanında teorik bilgiyi kullanırken deneysel yaklaşım ve laboratuvar ilkelerini çözüm odaklı uygulayabilme becerisine sahip olarak mesleki kariyerlerini yönlendirmeleri hedeflenmektedir. Böylelikle, ulusal ve uluslararası rekabet gücü yüksek, sorgulayıcı ve deneysel bakış açısına sahip ve toplumsal ihtiyaçlara çözüm üretebilen moleküler biyologların ülkemize kazandırılması sağlanacaktır.

Genel Bilgiler

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğrencilerinin biyoloji, fizik, kimya ve matematik alanlarında temel altyapıyı kazanarak teorik ve uygulamalı fen bilimlerinde bilgi ve bulguların insanlık ve toplum yararına uygulanabilmesi için genel bakış açısına sahip olması hedeflenmektedir. Moleküler biyoloji ve genetik alanında öğrencilerin, genlerin moleküler yapı ve fonksiyonlarını, hücrenin genetik bilgiyi nasıl okuduğunu ve ifade ettiğini moleküler düzeyde öğrenirken, bu süreçleri canlıların evrimi, birbirleriyle ve çevreyle olan ilişkileri ve hastalıklar açısından anlamlandırabilecek bilgi donanımına sahip olması hedeflenmektedir. Programda, beşinci yarıyıldan başlayarak mezunlarımızın ilgi alanlarına yönelik alan dersleri alarak kariyer hedeflerini belirleyebilmeleri, istedikleri alanda özelleşebilmeleri, lisansüstü eğitim almayı düşünen mezunların da pek çok üniversitenin multidisipliner lisansüstü programına uygun lisans altyapısı oluşturmalarına olanak sağlanmaktadır.  Programda zorunlu ders kapsamında bulunan Girişimcilik ve Proje Kültürü dersi ve Bilim Tarihi ve Etik derslerinin sektörel girişimcilik hakkında bilgi sahibi olma, araştırma ve geliştirme desteklerini kullanabilme ve alandaki etik düzenlemelerden haberdar olma gibi önemli öğrenme çıktıları bulunmaktadır. Programda zorunlu staj ve bitirme projesi bulunmaktadır. Üniversitemiz bünyesinde Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Transplantasyon ve Gen Bilimleri Enstitüsünün bulunması öğrencilerimize bitirme projelerinin multidisipliner yapılabilmesi ve staj için avantaj sağlayacaktır. Ek olarak, üniversitemiz bünyesinde bulunan Hukuk, Sağlık Bilimleri ve Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakülteleri seçmeli derslerin çeşitliliğine ve öğrencilerin farklı alanlarda eğitim almasına katkı sağlayacaktır.

Ülkemizde, geleceğe dönük kalkınma planlarında, moleküler biyoloji ve genetik bilimlerinin kapsamına giren alanlar, öncelikli alanlar olarak tanımlanmış ve günümüzde bu alanlarda yetişmiş insan gücünün önemine dikkat çekilmiştir. Mezunların, yurt içi ve yurt dışındaki araştırma gruplarına katılmak üzere lisansüstü eğitim alarak uzmanlaşma eğilimleri ve akademik kariyer yapma istekleri oldukça yüksektir. Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü mezunları, özel sektör ve kamu hastanelerinde moleküler temelli tanı laboratuvarlarında, tüp bebek birimlerinde, hastanelerin araştırma laboratuvarlarında, ziraat ve veterinerlik alanlarında moleküler temelli araştırma laboratuvarlarında, gıda ve ilaç sektöründe Ar-Ge birimlerinde, kalite kontrol ve çevre koruma birimlerinde, biyoçeşitliliğin tanımlanması ve korunmasına yönelik çalışmaların sürdürüldüğü araştırma laboratuvarlarında, GDO tanı laboratuvarlarında, biyomedikal şirketler ve sayıları giderek artan biyoteknoloji şirketlerinde istihdam edilmek üzere aranan elemanlardır. Ayrıca, programdan mezun olanlar kamu sektöründe KPSS başarısı önkoşulu ile açılan kadrolara başvurma yeterliliğine sahip olacaklardır.

Bölümümüzün tanıtım broşürüne buradan ulaşabilirsiniz.

 

YÖNETMELİK, YÖNERGE VE POLİTİKALAR

Üniversite Kalite Politikaları için tıklayınız.

Üniversite Yönetmelik ve Yönergeleri için tıklayınız.

Birim Stratejik Planı

Birim Performans Raporları

Program Özdeğerlendirme 2023

Program Özdeğerlendirme 2022

Program Özdeğerlendirme 2021

 

KALİTE YÖNETİMİ

Bölüm Toplam Kalite Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi Cem ERDOĞAN

Akreditasyon Çalışmaları Koordinatörlüğü: Dr. Öğr. Üyesi ÇİĞDEM AKIN PEKŞEN

 

Bölüm Organizasyon Şeması ve Komisyonlar

Bölüm organizayon şemasına erişmek için tıklayınız.

Bölüm Komisyonları

Ders ve Sınav Programı Hazırlama Komisyonu:

Dr. Öğr. Üyesi Beyza Gökçınar Marpuç

Dr. Öğr. Üyesi Özge Akbulut Çalışkan

Dr. Öğr. Üyesi A. Ezgi Güleç Taşkıran

Araş Gör. Batuhan Ünal

Muafiyet ve İntibak Komisyonu:

Prof. Dr. Özlem Darcansoy İşeri

Dr. Öğr. Üyesi Özge Erdemli

Dr. Öğr. Üyesi A. Ezgi Güleç Taşkıran

Tanıtım Komisyonu:

Prof. Dr. Özlem Darcansoy İşeri (İçerik oluşturma ve Instagram)

Dr. Öğr. Üyesi Özge Akbulut Çalışkan (Tweeter)

Araş. Gör. Berfin Doğa Koçkaya 

Araş. Gör. Dilara Özden (Web sorumlusu)

Anketler ve Değerlendirmeleri: 

Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Akın Pekşen

Araş. Gör. Berfin Doğa Koçkaya (Raporlama)

Araş. Gör. Tuğçe Er (Analiz)

Mezun Takibi:

Araş. Gör. Batuhan Ünal

Araş. Gör. Berfin Doğa Koçkaya

Araş. Gör. Dilara Özden

Green Metrics ve Sürdürülebilirlik Dökümantasyonu: Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Akın Pekşen

Laboratuvar Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi A. Ezgi Güleç Taşkıran

Web sorumlusu: Araş. Gör. Dilara Özden

ÇAP/Yandal Öğrenci Takibi: Araş. Gör. Zeynep Kavasoğlu

 

FEF Çalışma Grupları Birim Sorumluları

  • Akademik Araştırma, Proje Geliştirme ve Profesyonel Gelişim Çalışma Grubu (FEF-APP)

Doç. Dr. Ceyhun Kayıhan (Koordinatör)

  • Lisans Eğitimini Mükemmelleştirme Çalışma Grubu (FEF-LEM)

Dr. Öğr. Üyesi Özge Erdemli

  • Sosyal Medya, İnternet ve Çalışma Grubu (FEF-SMIT)

Arş. Gör. Zeynep Kavasoğlu

  • Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu

Dr. Öğr. Üyesi Aliye Ezgi Güleç Taşkıran

 

BİRİM YAYINLARI

Akademik Yayınlar 2023

Akademik Yayınlar 2022

Akademik Yayınlar 2021

Akademik Yayınlar 2020

Akademik Yayınlar 2019

Akademik Yayınlar 2018

 

DEĞERLENDİRME VE İZLEME

Bölüm İçi Uygulanan Form ve Anketler:

İç/Dış Paydaş Geri Bildirim Formları

Uzaktan Öğretim Değerlendirme Anketi

Mezun Takip Formu

Ders Değerlendirme ve İzleme Formları

Dönem İçi Ders Değerlendirme Formu

Öğretim Elemanları İçin Verdikleri Dersi Değerlendirme Formu

Formlar ve Dilekçe Örnekleri

Ders saydırma dilekçesi

Üzerinden ders düşürme talebi dilekçesi

Ders talebinde bulunma dilekçesi

Harf notu itiraz dilekçesi

Tek ders sınavı dilekçesi

Telafi sınavı dilekçesi (sınav çakışması sebebiyle)

Telafi sınavı dilekçesi (sağlık raporuna bağlı)

Yaz okulu ders talebi dilekçesi

Kayıt dondurma dilekçesi

Sınavın tekrar değerlendirilmesi talebi dilekçesi

 

Akademik Performans

  • PROJELER

    Bitirme Projeleri/ Graduation Projects bilgilerini görüntülemek için lütfen tıklayınız.